Látványtár


A Majomszigeten kialakított Látványtárban megtekinthető a világ egyik legjelentősebb őslénytelepének bemutató szelvénye. 

A Majomszigetnek elnevezett terület hazánk egyik legértékesebb őslénytani lelőhelye, hiszen 1965-ben itt találtak rá a több mint 10 millió éves Rudapithecus hungaricus leletre. Ennek legépebben fenmaradt képviselője Gabi néven vált világszerte ismertté, aki az ember és a ma élő afrikai emberszabású majmok közös őse. Habár a faj képviselőit több európai helyszínen is megtalálták már, a rudabányai a legrégibb és leggazdagabb lelőhely, hiszen itt nemcsak csontok (állkapocs-, medence- és combcsontok) kerültek elő, hanem teljes gazdagságában feltérképezhető az állat környezete is.

A Látványtár megépítésének célja egyrészt az volt, hogy a lelőhely védve legyen a változékony időjárási körülményektől; másrészt, hogy be lehessen mutatni a látogatóknak, turistáknak mind a lelőhelyet, mind a feltárt eredményeket, leleteket. A zárt, fedett épületben kipreparálásra kerültek azok a rétegek, amelyek az evolúció szempontjából fontos leleteket megőrizték az utókor számára.

 

Látványtár nyitvatartási ideje:

2023. Szeptember 11.-től ZÁRVA TART !

Előzetes bejelentkezés után 20 fő feletti csoportoknál nyitva tartunk.

 

 

Bejelentkezni az alábbi telefonszámokon lehet:

06-30-942-7303

 

Belépőjegy: 700Ft

Rudapithecus Látványtár épülete

 

Javasoljuk, hogy tegyenek egy sétát a Látványtár környékén, a tanösvényen, a kilátópontokról pedig csodálják meg Közép-Európa legmélyebb bányatavát és környékét!

 Tanösvény "C" kilátópont

 

Kilátás a Bányatóra 

 

A Rudapithecus Látványtár, illetve lelőhely megközelítése:

3,5 km-re északkeletre Rudabányától vagy 1,5 km-re délre Felsőtelekestől

Koordináták:

É 48,394442°; K 20,644564°

Útvonal Rudabányáról a lelőhelyig

 

A körforgalomból kilépve egyenesen haladunk, amíg nem találkozunk a "Rudapithecus Látványtár -->" felirattal, valamint egy behajtani tilos táblával. Ezen az úton haladunk tovább!

A következő kereszteződésnél található a parkoló, ill. ismertető tábla, térképpel ellátva. Ekkor a kép alján látható P (parkoló) ponton állunk!

Információs tábla 

Ha a parkolóból balra indulunk, a tóhoz jutunk el, valamint a D kilátóponthoz.

A parkolóból egyenesen továbbhaladva Alsótelekes irányába, szintén a fenti képet ábrázoló térképet/táblát figyeljük, ugyanis ennél a táblánál kell balra fordulnunk, mind a Látványtár, mind a tó megközelítése esetén! 

Ha a Látványtárhoz akarunk eljutni, a bal kanyart követő első lehetőségnél szintén balra fordulunk, ha azonban a tavat, stégeket és a kilátópontokat akarjuk megtekinteni, haladjunk egyenesen!

 

 Nyelv

Újdonságok

Előzetes bejelentkezés után látogatható! Hétköznap 8:00-15:00ig akár csak családok részére is nyitvatartunk. Hétvégén pedig 20 fő feletti csoportoknál tartunk nyitva. Bejelentkezni az alábbi telefonszámon lehet: 0630/9427303
A Majomszigeten kialakított Látványtárban megtekinthető a világ egyik legjelentősebb őslénytelepének bemutató szelvénye. A Majomszigetnek elnevezett terület hazánk egyik legértékesebb őslénytani lelőhelye, hiszen 1965-ben itt találtak rá a több mint 1
Honlapunkon nyomon követhetik a beruházás menetét, illetve a korábbi tudományos kutatásokat, az eredményeket bemutató anyagot tekinthetnek majd meg. A projekt megvalósítását követően pedig várjuk Rudabányára, hogy személyesen is megismerkedhessen ezzel a